• Tartalom

224/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet

224/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet

az iparbiztonsági ellenőrzés és a telephely biztonsági tanúsítvány kiadásának részletes szabályairól szóló 92/2010. (III. 31.) Korm. rendelet módosításáról1

2015.08.08.

A Kormány a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény 37. § e) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az iparbiztonsági ellenőrzés és a telephely biztonsági tanúsítvány kiadásának részletes szabályairól szóló 92/2010. (III. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 10. §-át követően a következő 2/A. alcímmel és 10/A–10/D. §-sal egészül ki:

„2/A. Az iparbiztonsági ellenőrzés speciális szabályai
10/A. § (1) A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi VII. törvény (a továbbiakban: 2015. évi VII. törvény) 3. § (1) bekezdésében meghatározott telephely biztonsági tanúsítvány kiadására irányuló iparbiztonsági ellenőrzés során az NBF a jelen alcímben foglalt szabályok szerint jár el.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt eljárás alapján kiadott telephely biztonsági tanúsítvány alapján
a) a gazdálkodó szervezet saját telephelyén minősített adatot nem kezelhet,
b) a telephely biztonsági tanúsítvány a gazdálkodó szervezetet a 2015. évi VII. törvény 3. § (1) bekezdésében meghatározott szerződés, illetve alvállalkozói szerződés (a továbbiakban együtt: végrehajtási szerződés) megkötésére feljogosítja.
(3) Az NBF az (1) bekezdés szerinti iparbiztonsági ellenőrzést a 10/B. § (1) bekezdésben foglalt kérelem benyújtásától számított legfeljebb 120 nap alatt folytatja le.
10/B. § (1) A 10/A. § (1) bekezdése szerinti telephely biztonsági tanúsítvány kiadásához szükséges iparbiztonsági ellenőrzést a gazdálkodó szervezet a 2. mellékletben meghatározott adattartalommal az NBF elnöke által rendszeresített és az NBF honlapján közzétett Cég-adatlap megküldésével kezdeményezi az NBF-nél. A kérelemhez a gazdálkodó szervezet csatolja a kérelem benyújtását megelőző két teljes gazdasági év mérlegét és eredmény-kimutatását.
(2) Az NBF elnökének megkeresésére a nemzetbiztonsági szolgálat elvégzi a (4)–(6) bekezdésében meghatározott feladatokat.
(3) Az NBF az iparbiztonsági ellenőrzés megkezdéséről írásban tájékoztatja a gazdálkodó szervezet vezetőjét, aki az (5) bekezdésben meghatározott személyeket haladéktalanul értesíti a nemzetbiztonsági ellenőrzésük szükségességéről.
(4) A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 74. § f) pontjában meghatározott cégellenőrzés során a nemzetbiztonsági szolgálat a gazdálkodó szervezet által kitöltött Cég-adatlapban foglalt adatok valóságtartalmát ellenőrzi annak megítélése érdekében, hogy sérülnek-e Magyarország nemzetbiztonsági érdekei végrehajtási szerződésnek a gazdálkodó szervezettel való megkötése esetén. A nemzetbiztonsági szolgálat szakvéleményben foglal állást az ellenőrzött gazdálkodó szervezet esetében a nemzetbiztonsági szempontú biztonsági kockázati tényező fennállásáról vagy annak hiányáról. A nemzetbiztonsági szolgálat a gazdálkodó szervezet cégellenőrzését az NBF elnökének megkeresését követően soron kívül folytatja le.
(5) A nemzetbiztonsági szolgálat végrehajtja a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselőinek, a kijelölésre kerülő biztonsági vezetőnek, valamint a gazdálkodó szervezet kérelmében megjelölt személyeknek a nemzetbiztonsági ellenőrzését.
(6) Az (5) bekezdésben meghatározott személyek a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 2. számú mellékletében szereplő kérdőíveket a (3) bekezdésben meghatározott tájékoztatás kézhezvételétől számított 8 napon belül kitöltik, és postai úton visszajuttatják az NBF részére, amelynek alapján az NBF elnöke kezdeményezi a nemzetbiztonsági ellenőrzést.
(7) Az NBF elnöke a (4) bekezdés szerinti cégellenőrzést és a (6) bekezdésben foglaltak szerint kézhez vett biztonsági kérdőívek beérkezését követően az (5) bekezdésben megjelölt személyek nemzetbiztonsági ellenőrzését egyszerre kezdeményezi a nemzetbiztonsági szolgálatnál.
10/C. § (1) A 10/B. §-ban meghatározott eljárás lefolytatását követően az NBF a (2) bekezdésben meghatározott biztonsági feltételek teljesülése esetén haladéktalanul kiadja a telephely biztonsági tanúsítványt, a biztonsági feltételek hiányában pedig a telephely biztonsági tanúsítvány kiadását megtagadja.
(2) A telephely biztonsági tanúsítvány akkor adható ki, ha a gazdálkodó szervezet
a) cégellenőrzése kockázati tényezőt nem tárt fel,
b) a 10/B. § (5) bekezdésében meghatározott személyi kör érvényes személyi biztonsági tanúsítvánnyal rendelkezik és
c) saját alkalmazásában álló – az NBF elnöke egyetértésével kinevezett – biztonsági vezetőt foglalkoztat.
10/D. § (1) A telephely biztonsági tanúsítvány érvényessége alatt
a) a gazdálkodó szervezet az NBF elnökének egyetértésével kinevezett biztonsági vezetőt foglalkoztat,
b) a gazdálkodó szervezet vezetője kötelezi magát arra, hogy további végrehajtási szerződést csak olyan gazdálkodó szervezettel köt, amely a 10/A. § (1) bekezdésében meghatározott érvényes telephely biztonsági tanúsítvánnyal rendelkezik,
c) a biztonsági vezető biztosítja és elősegíti, hogy a telephely biztonsági tanúsítvány érvényessége alatt az NBF és a nemzetbiztonsági szolgálat a jogszabályban meghatározott feladatát végrehajthassa,
d) a biztonsági vezető minden év június 30-áig az ismételten kitöltött Cég-adatlapot eljuttatja az NBF részére.
(2) A gazdálkodó szervezet biztonsági vezetője a változás beálltát követő 5 napon belül bejelenti az NBF-nek, amennyiben az iparbiztonsági ellenőrzés folyamán vagy a telephely biztonsági tanúsítvány érvényessége alatt a Cég-adatlap tartalmában vagy a személyi biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező, 10/B. § (5) bekezdése szerinti személyek körében változás áll be, a gazdálkodó szervezet ellen csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás indul, vagy a Gazdasági Versenyhivatal jogerős elmarasztaló határozatot hoz.
(3) Az NBF – ha a bejelentés, vagy egyéb módon a tudomására jutó információ indokolttá teszi – intézkedik a gazdálkodó szervezet újbóli cégellenőrzésének végrehajtására a nemzetbiztonsági szolgálat felé.
(4) Az NBF külön nyilvántartást vezet a 10/A. § (1) bekezdésében meghatározott telephely biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező gazdálkodó szervezetről. A nyilvántartás
a) a gazdálkodó szervezet nevét, rövidített nevét, címét,
b) az iparbiztonsági ellenőrzés elrendelésének és megszüntetésének dátumát, a megszüntetés okát, valamint
c) a telephely biztonsági tanúsítvány kiadásának dátumát
tartalmazza.
(5) A (4) bekezdésben meghatározott adatokat az NBF a telephely biztonsági tanúsítvány visszavonását követő 5 évig kezeli, ezt követően a nyilvántartásából törli.
(6) Az NBF a telephely biztonsági tanúsítvány kiállításának vagy visszavonásának tényét közli az Alkotmányvédelmi Hivatallal, továbbá a cégellenőrzést végző nemzetbiztonsági szolgálattal, ha a cégellenőrzést nem az Alkotmányvédelmi Hivatal végezte.
(7) A 10/A. § (1) bekezdésében meghatározott telephely biztonsági tanúsítvány visszavonásig érvényes.
(8) Az NBF a telephely biztonsági tanúsítványt visszavonja
a) ha a 10/C. § (2) bekezdés a)–c) pontjában meghatározott feltételek már nem állnak fenn,
b) ha a gazdálkodó szervezet az (1) bekezdésében meghatározott biztonsági követelményeket nem teljesíti,
c) ha a cégellenőrzésről készült szakvélemény kockázati tényezőt tartalmaz, vagy
d) ha a (2) bekezdés szerinti bejelentési kötelezettségének a gazdálkodó szervezet biztonsági vezetője nem tesz eleget.
(9) Amennyiben a telephely biztonsági tanúsítvány visszavonására a (8) bekezdésben foglaltak miatt kerül sor, a gazdálkodó szervezet a visszavonásról szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 2 éven belül nem kérelmezheti újabb iparbiztonsági ellenőrzés végrehajtását a 10/A. § (1) bekezdése szerint.”

2. § A Korm. rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

18. § (1) E rendeletnek az iparbiztonsági ellenőrzés és a telephely biztonsági tanúsítvány kiadásának részletes szabályairól szóló 92/2010. (III. 31.) Korm. rendelet módosításáról szóló 224/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Mód. Kr.) megállapított rendelkezéseit a Mód. Kr. hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben (eljárásokban) is alkalmazni kell.
(2) A Mód. Kr. hatálybalépésekor folyamatban lévő iparbiztonsági ellenőrzés esetén a gazdálkodó szervezet a Mód. Kr. hatálybalépését követő 8 napon belül az NBF-nél a 2. melléklet szerinti Cég-adatlap megküldésével kérelmezheti, hogy az iparbiztonsági ellenőrzés lefolytatására a 10/A–10/D. §-ban foglaltak szerint kerüljön sor.
(3) Hiánytalan kérelem benyújtása esetén az NBF az iparbiztonsági ellenőrzést a 10/A–10/D. §-ban foglalt szabályoknak megfelelően folytatja le azzal, hogy a 10/A. § (3) bekezdésében foglalt határidőbe a kérelem benyújtását megelőzően az iparbiztonsági ellenőrzés során eltelt határidő is beleszámít.”

3. § A Korm. rendelet az 1. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 224/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelethez

Az NBF elnöke a 10/B. § (1) bekezdése szerinti Cég-adatlapot az alábbi adattartalommal rendszeresíti:
1. ÁLTALÁNOS ADATOK
1.1. a gazdálkodó szervezet megnevezése
1.2. pénzforgalmi jelzőszáma
1.3. KSH törzsszáma
1.4. cégjegyzés száma CG
1.5. a számlakezelő pénzintézet adatai
1.6. a gazdálkodó szervezet jegyzett tőkéje
1.7. az alapítás időpontja
1.8. az alapító tagok
1.9. a gazdálkodó szervezet jelenlegi tulajdonosainak megnevezése
1.10. a gazdálkodó szervezet érdekeltsége más cégekben
1.11. a legjellemzőbb TEÁOR kódjai és azok megnevezése
1.12. a gazdálkodó szervezet székhelyének adatai
1.13. a gazdálkodó szervezet telephelyei
1.14. a gazdálkodó szervezet fióktelepei
1.15. a gazdálkodó szervezetnek üzleti kapcsolatai
1.16. a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselőinek külföldi személyekkel, szervezetekkel való kapcsolatai.
2. A GAZDÁLKODÓ SZERVEZET VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐJE ÉS TESTÜLETEI
2.1. a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselőjének természetes személyazonosító adatai
2.2. a felügyelő bizottság tagjainak megnevezése
2.3. a könyvvizsgáló megnevezése
2.4. a biztonsági vezető természetes személyazonosító adatai
2.5. a 10/B. § (5) bekezdés szerint a gazdálkodó szervezet által meghatározott természetes személy(ek) természetes személyazonosító adatai.
3. A GAZDÁLKODÓ SZERVEZET HELYZETE GAZDASÁGBIZTONSÁGI SZEMPONTBÓL
3.1. a gazdálkodó szervezet működésére irányuló, külföldiek által történő ellenőrzési és befolyásolási kísérletek
3.2. fontosnak ítélt és a biztonsági ellenőrzést elősegítő egyéb közlendő.
4. NYILATKOZATOK
5. MELLÉKLETEK
a gazdálkodó szervezet előző évi mérlege és ennek kiegészítő melléklete, valamint eredmény-kimutatása.”
1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. augusztus 9. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére