• Tartalom

1/2015. (IV. 10.) KKM rendelet

1/2015. (IV. 10.) KKM rendelet

a külgazdasági és külügyminiszter feladat- és hatáskörét érintően a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyek meghatározásáról

2022.12.29.

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 78. § (1a) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 18. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörömben eljárva – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 21. § 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró belügyminiszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § E rendelet alkalmazásában foglalkoztató szervezet

a) a Külgazdasági és Külügyminisztérium,

b)1 a külgazdasági és külügyminiszter által irányított, illetve felügyelt központi kormányzati igazgatási szerv és

c)2 a külgazdasági és külügyminiszter által irányított vagy felügyelt, központi kormányzati igazgatási szervnek nem minősülő költségvetési szerv.

2. §3 (1) Az 1. § a) pontja szerinti foglalkoztató szervezettel a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Nbtv.) szerinti foglalkoztatási jogviszonyban (a továbbiakban: foglalkoztatási jogviszony) álló vagy ilyen jogviszonyt létesíteni szándékozó személy esetében valamennyi munkakör, illetve álláshely betöltésére irányuló foglalkoztatási jogviszony az Nbtv. 74. § i) pont in) alpontja szerinti jogviszonynak minősül.

(2) Az 1. § a) pontja szerinti foglalkoztató szervezettel a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti szerződéses jogviszonyban (a továbbiakban: szerződéses jogviszony) álló személy jogviszonya az Nbtv. 74. § i) pont in) alpontja szerinti jogviszonynak minősül, ha a szerződéses jogviszony a foglalkoztató szervezet közhatalmi tevékenységét érintő feladat ellátására irányul.

(3)4 Az 1. § a) pontja szerinti foglalkoztató szervezettel szerződéses jogviszonyban álló vagy az ilyen szerződéses jogviszonyban álló személy részéről a szerződés teljesítésében közreműködő személy jogviszonya az Nbtv. 74. § i) pont in) alpontja szerinti jogviszonynak minősül, ha a szerződéses jogviszony nem tartozik a (2) bekezdés hatálya alá, és az érintett személy a feladatellátásával összefüggésben jogellenes befolyással vagy leplezett támadással fenyegetett.

3. §5 (1) Az 1. § b) és c) pontja szerinti foglalkoztató szervezetnél

a) a gazdasági vezető,

b) a belső ellenőr,

c) az integritás tanácsadó,

d) az informatikai vezető,

e) az adatvédelmi tisztviselő,

f) az elektronikus információs rendszer biztonságáért felelős személy,

g) a nemzetbiztonsági ellenőrzéssel kapcsolatban kijelölt biztonsági megbízott, ügyintéző, adminisztratív foglalkoztatott,

h) a biztonsági vezető,

i) a rendszerbiztonsági felügyelő,

j) a rendszeradminisztrátor,

k) a titkos ügykezelő

feladatellátása az Nbtv. 74. § i) pont in) alpontja szerinti jogviszonynak minősül.

(2) Az 1. § b) és c) pontja szerinti foglalkoztató szervezettel foglalkoztatási jogviszonyban vagy szerződéses jogviszonyban álló személy jogviszonya az Nbtv. 74. § i) pont in) alpontja szerinti jogviszonynak minősül,

a) ha a jogviszony a foglalkoztató szervezet által meghatározott funkcionális jellegű, a foglalkoztató szervezet közhatalmi tevékenységét nem érintő feladat ellátására irányul, és a jogviszony betöltője a feladatellátásával összefüggésben jogellenes befolyással vagy leplezett támadással fenyegetett,

b) ha a jogviszony betöltőjét külszolgálatra jelölik vagy helyezik ki.

(3) Az 1. § b) és c) pontja szerinti foglalkoztató szervezetnél a nemzetbiztonsági ellenőrzés kezdeményezésére jogosult kijelöli az Nbtv. 74. § i) pont io) alpontja szerinti jogviszonyt betöltők körét.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

1. melléklet az 1/2015. (IV. 10.) KKM rendelethez6

1

Az 1. § b) pontja a 28/2022. (XII. 28.) KKM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § c) pontja a 28/2022. (XII. 28.) KKM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § a 2/2022. (I. 27.) KKM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (3) bekezdése a 28/2022. (XII. 28.) KKM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. § a 2/2022. (I. 27.) KKM rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 1. mellékletet a 2/2022. (I. 27.) KKM rendelet 5. §-a hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére