• Tartalom

8/2012. (II. 22.) KIM rendelet

8/2012. (II. 22.) KIM rendelet

a közigazgatási és igazságügyi miniszter Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjáról1

2012.09.02.

A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (a továbbiakban: Nek. tv.) 156. § (2) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 12. § s) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) A közigazgatási és igazságügyi miniszter Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjának (a továbbiakban: ösztöndíj) célja, hogy – a magyarországi nemzetiségekkel kapcsolatos állami feladatok ellátása keretében – felsőfokú oktatási intézményben történő továbbtanulásuk elősegítése érdekében támogatásban részesítse az anyanyelvű és kétnyelvű nemzetiségi program szerint működő középfokú iskolák ajánlása alapján a Nek. tv. 1. melléklete által felsorolt valamely nemzetiséghez tartozó, középiskolai kiemelkedő képességű tanulókat.

(2) A közigazgatási és igazságügyi miniszter (a továbbiakban: miniszter) által nyújtott ösztöndíj forrása a Magyarország éves költségvetéséről szóló törvény Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében meghatározott nemzetiségi célú előirányzat.

(3) Az ösztöndíj mértéke tanulónként, havonta hatvanezer forint, mely összeg a megállapítását követő szeptember 1. napját követő két tanítási évben kerül folyósításra.

2. § (1) Az ösztöndíjra vonatkozó pályázati felhívást a miniszter – minden év április 15. napjáig – közzéteszi a Kormány honlapján.

(2) A felhívás tartalmazza a pályázaton részvételre jogosult nemzetiségi anyanyelvű és kétnyelvű középfokú oktatási intézmények felsorolását, az ösztöndíj megállapításának és folyósításának jelen rendeletben meghatározott feltételeit, a pályázat kötelező tartalmát, a benyújtás, továbbá a szerződéskötés határidejét. A pályázat benyújtásának határideje május 15. napja.

(3) A pályázaton kizárólag a felhívásban felsorolt nemzetiségi anyanyelvű és kétnyelvű középfokú oktatási intézmények (a továbbiakban együtt: középiskola) vehetnek részt, a középiskola által kiválasztott (ajánlott) legalább két, az utolsó két évfolyamot megelőző évfolyamot végző tanulóval együttesen előterjesztett pályázattal.

(4) A pályázaton az a magyar állampolgár tanuló vehet részt, aki

a) nyilatkozata szerint valamely nemzetiséghez tartozik,

b) tanulmányi eredménye a pályázat benyújtását megelőző tanév végén az e rendelet Melléklete szerint számított 4.00 átlageredményt eléri,

c) más forrásból azonos időszakra nézve tanulmányi ösztöndíjban nem részesül, továbbá

d) aki törvényes képviselőjével egyetemben a pályázat benyújtásával egyidejűleg írásban hozzájárul személyes adatainak e rendelet szerinti kezeléséhez.

(5) A benyújtott pályázati anyag a határidőt követő nyolc napos hiánypótlási határidőn belül kiegészíthető, módosítható. A hiánypótlásra nyitva álló határidő jogvesztő.

(6) Az ösztöndíjban az részesülhet, aki

a) a pályázati felhívásban meghatározott dokumentumokat hiánytalanul és határidőn belül csatolta, és

b) az e rendeletben és a pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek megfelel.

(7) Az ösztöndíj odaítélésekor előnyben részesül az a tanuló, akinek a taníttatása – a középiskola e rendelet Melléklete szerinti nyilatkozata alapján – az eltartójára a többi pályázóhoz viszonyítva nagyobb terhet ró.

(8) Az ösztöndíj időtartama a tanulói jogviszony alatt tett rendes érettségi vizsgát megelőző két tanév.

(9) Ösztöndíjban középiskolánként kettő, ezen belül évfolyamonként egy tanuló részesülhet.

3. § (1) A benyújtott pályázatok alapján a miniszter dönt az ösztöndíj odaítéléséről, a pályázatot elnyert ösztöndíjasok névsorát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (a továbbiakban: KIM) honlapján közzéteszi.

(2) A pályázatokat a KIM-hez kell benyújtani az e rendelet Melléklete szerinti, egy példányban kitöltött papíralapú formanyomtatványon, a következő mellékletekkel:

a) a tanuló önéletrajza, melynek része a tanuló részletes (maximum 3 gépelt oldal) továbbtanulási terve;

b) a középiskolával fennálló tanulói jogviszonyról szóló igazolás;

c) a középiskola szándéknyilatkozata arról, hogy szerződésben vállalja az ösztöndíj folyósításában történő együttműködést;

d) a középiskolának a 2. § (3) bekezdése szerinti ajánlása; és

e) a 2. § (4) bekezdés c) pontja szerinti nemleges nyilatkozat.

(3) Korlátozottan cselekvőképes tanuló esetében a pályázat érvényességének feltétele – a (2) bekezdésben felsorolt mellékleteken kívül – a tanuló törvényes képviselőjének (képviselőinek) írásbeli hozzájárulása a tanulónak az ösztöndíjban való részvételéhez, továbbá a 2. § (4) bekezdés c) pontja szerinti nemleges tartalmú nyilatkozattétele.

4. § (1) Az ösztöndíj folyósításának feltétele, hogy a pályázatot elnyert tanuló, a középiskola és a KIM között az ösztöndíj folyósításának e rendelet szerinti feltételeit rögzítő szerződés létrejöjjön.

(2) Az ösztöndíjast a jogosulatlanul felvett összeget illetően az államháztartás működési rendjére vonatkozó szabályok szerinti visszafizetési kötelezettség terheli.

(3) Az ösztöndíjas és a középiskola az ösztöndíj megállapítását követő első tanév végén, valamint az ösztöndíj támogatással érintett második tanév befejezésével egyidejűleg részletes – minden, az ösztöndíjas jogviszonnyal összefüggő eseményről, körülményről – közös (időarányos) beszámolót készít és nyújt be a miniszternek a 3. § (2) bekezdés a) pontja szerinti részletes továbbtanulási tervben foglaltak teljesítéséről. A beszámoló része a teljesítés dokumentálása (igazolása).

(4) Az ösztöndíjas jogviszony megszűnik, amennyiben az ösztöndíjas

a) a pályázat benyújtásakor szükséges és fennálló feltételeknek már nem felel meg, illetve ezek a feltételek már nem állnak fenn,

b) nem teljesíti a szerződésben vállalt bármely kötelezettségét, vagy

c) az ösztöndíjról lemond.

(5) Az ösztöndíjas jogviszony megszűnik abban az esetben is, ha az ösztöndíjas tanulmányi átlaga a tanulói jogviszony alatt tett rendes érettségi vizsgát közvetlenül megelőző 2 évfolyam bármelyikének végén a 4.00 átlagot nem éri el, illetőleg az ösztöndíjjal érintett időszak féléves átlageredménye a 3,5 átlag alá csökken, vagy olyan magatartást tanúsított, amely az ösztöndíjas jogviszonyhoz méltatlan.

(6) A megüresedett ösztöndíjas helyre pályázat nem írható ki.

5. § (1)2

(2) Az e rendelet szerint pályázó tanulóról nyilvántartott adatok tekintetében a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 41. § (4) bekezdés a) pontjában foglaltakat tartja nyilván.

(3) Az e rendelet szerinti személyes adatokat a KIM az ösztöndíj támogatás megállapítása, a támogatási szerződés megkötése, a felhasználás ellenőrzése során, az ezzel összefüggő elszámolás elfogadásától, vagy a szerződéses jogviszony egyéb módon történő megszűnésétől számított 3 évig kezeli.

(4) Az e rendelet szerinti adatok statisztikai célra felhasználhatók, és statisztikai felhasználás céljára személyazonosításra alkalmatlan módon átadhatók.

6. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Az 5. § (2) bekezdése 2012. szeptember 1-jén lép hatályba.

(3)3

(4)4

Melléklet a 8/2012. (II. 22.) KIM rendelethez

Iktatószám:

Beérkezett:

Kérjük, az adatlap kitöltése előtt a pályázati felhívást szíveskedjék figyelmesen átolvasni!
PÁLYÁZATI ADATLAP
A Nemzetiségi Tanulmányi ösztöndíj pályázathoz

I. A pályázó középiskola adatai

Az intézmény neve:
Az intézmény székhelye:
OM azonosítója:
Az intézmény képviselője:
Telefonszám/Fax/E-mail elérhetősége:

II. A pályázó tanuló és törvényes képviselőjének adatai

A tanuló adatai
A tanuló neve:
Születési helye, ideje (év/hó/nap):
Anyja leánykori neve:
Állandó lakcíme:
Levelezési címe (amennyiben nem egyezik meg az állandó lakcímmel):
Bankszámlaszáma, ahová az ösztöndíjat pozitív elbírálás esetén kéri:
Bankszámlavezető pénzintézet neve:
Bankszámla tulajdonos neve:
A törvényes képviseletet gyakorló személy(ek) adatai
A törvényes képviselő neve:
Állandó lakcíme:
A törvényes képviselő neve:
Állandó lakcíme:

III. A tanuló nyilatkozata

nemzetiségi oktatással, kultúrával, identitás-őrzéssel kapcsolatos érdeklődési köréről, továbbtanulási szándékairól

(például: nemzetiségi pedagógusképzésre kíván-e jelentkezni, szakkörben, tanfolyamon, tehetséggondozásban történő részvétel)

IV. A KÖZÉPISKOLA AJÁNLÁSA

1. A tanuló tanulmányi átlaga:

[a tanuló 2. § (4) bekezdés szerinti féléves és befejezett tanév végi bizonyítványa alapján számítandó: elégtelen osztályzat nem szerepelhet; magatartás és szorgalom osztályzat nem vehető figyelembe]

2. A tanuló szociális helyzete alapján indokolt-e az ösztöndíj megállapítása:

A középiskola a szociális indokoltság kérdésében a rendelkezésére álló adatok alapján foglal állást és állapít meg sorrendet a pályázó tanulók között, a következő szempontokra is tekintettel: részesül-e kollégiumi elhelyezésben, ezen belül szociális helyzetére tekintettel ingyenes-e az elhelyezés, részesül-e más szociális ellátásban,

3. A tanuló III. pontban foglalt nyilatkozatának záradéka:

V. A tanuló nyilatkozata

Nyilatkozom arról, nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 1. melléklete szerinti bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán nemzetiséghez tartozom.

(A megfelelő rész aláhúzandó)

VI. A tanuló nyilatkozata

Nyilatkozom arról, hogy más forrásból tanulmányi ösztöndíjban nem részesülök, egyben tudomásul veszem, hogy csak valós, nemleges nyilatkozat esetén részesülhetek ösztöndíjban.

Tudomásul veszem, hogy ösztöndíjban részesítésem esetén nevem – a közigazgatási és igazságügyi miniszter nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjasaként a Kormány honlapján közzétételre kerül.

–    A nemzetiségi hovatartozás megjelölésére a pályázó a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 11. § (2) bekezdése alapján nem kötelezhető, de amennyiben a pályázó nem tünteti fel nemzetiségi hovatartozását, pályázatát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nem tudja elfogadni.
–    A kitöltött adatlapon található információkat a pályázat kiírója az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben leírtaknak megfelelően szigorúan bizalmasan kezeli, az adatokat – a VI. pontban foglaltak kivételével – kizárólag a pályázati elbíráláshoz használja fel, az adatokat nem továbbítja, mások számára nem teszi hozzáférhetővé.
Dátum: ............... 201.. .............. hó .... nap

.............................................................

...............................................................................................

Tanuló aláírása

Korlátozottan cselekvőképes tanuló esetén

 

a törvényes képviselő aláírása

P. H.

 

...............................................................................................

 

A középiskola képviselőjének aláírása

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 4.    Telefonszám: (06 1) 795 6483

Kérjük, hogy a borítékra írják rá:    Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíj

1

A rendeletet a 44/2013. (VI. 26.) EMMI rendelet 6. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2013. június 27. napjával.

2

Az 5. § (1) bekezdését a 6. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

3

A 6. § (3) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

4

A 6. § (4) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére