• Tartalom

18/2012. (III. 22.) KIM rendelet

18/2012. (III. 22.) KIM rendelet

az európai területi társulások működésének 2012. évi támogatásáról, valamint az európai területi együttműködési csoportosulással kapcsolatos jóváhagyási eljárás részletes szabályairól szóló 16/2010. (XII. 15.) KIM rendelet módosításáról1

2012.09.19.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 1. melléklet 9. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § b) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben,

a 15. § tekintetében az európai területi együttműködési csoportosulásról szóló 2007. évi XCIX. törvény 19/A. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 12. § d) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva

a következőket rendelem el:

1. § (1) Magyarország 2012. évi központi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény 1. melléklet X. fejezet 20. cím 3. alcím 4. jogcímcsoport kiadási előirányzata terhére a határokon átnyúló, transznacionális, illetve régiók közötti együttműködés előmozdítása érdekében

a) az európai területi együttműködési csoportosulásról szóló 2007. évi XCIX. törvény 5. §-a alapján nyilvántartásba vett európai területi társulás (a továbbiakban: társulás),

b) az európai területi együttműködési csoportosulásról szóló 2006. július 5-i 1082/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet előírásaival összhangban új társulást kezdeményező, és

c) a külföldi székhelyű társulás magyarországi intézménye

[az a)–c) pontban meghatározottak a továbbiakban együtt: pályázó] a társulás cél szerinti tevékenységének érdekében felmerült kiadásainak finanszírozásához vissza nem térítendő költségvetési támogatásra pályázhat.

(2) E rendelet alkalmazásában intézmény a társulás magyarországi tagjai által a társulás feladatai ellátására jogszabály alapján létrehozott, formális szervezeti keretek között és szabályok alapján működő szerveződés.

2. § (1) A támogatás

a) – az 1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti pályázat alapján – magyarországi székhelyű társulás létrehozásával járó alapítási költségek (a továbbiakban: „A” komponens),

b) – az 1. § (1) bekezdés a) és c) pontja szerinti társulás, illetve intézmény pályázata alapján – a társulás, illetve intézmény működésével és fejlesztésével kapcsolatos költségek, valamint európai területi együttműködéshez kapcsolódó pályázataik önerejének (a továbbiakban: „B” komponens)

finanszírozására használható fel.

(2) Az „A” komponens esetében legfeljebb kétmillió forint, a „B” komponens esetében legfeljebb húszmillió forint támogatás igényelhető.

(3) Az 1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti pályázó az „A” komponens mellett a „B” komponensre vonatkozóan is nyújthat be pályázatot.

3. § (1) A pályázathoz saját forrás biztosítása nem kötelező.

(2) A támogatás utólagos elszámolás melletti előfinanszírozás keretében kerül folyósításra.

4. § (1)2 A pályázatot elektronikus úton lehet benyújtani a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) által működtetett elektronikus pályázatkezelési szoftveren (a továbbiakban: EPER) keresztül. Az internetes pályázati adatlapot a pályázati kiírásnak, valamint a pályázati útmutatónak megfelelően, hiánytalanul, az ott megjelölt elektronikus mellékletek csatolásával kell benyújtani.

(2) Az „A” komponensre és a „B” komponensre vonatkozó pályázatot külön elektronikus mellékletként kell a pályázathoz csatolni.

(3) A pályázathoz az „A” komponens esetében különösen mellékelni kell

a) az egyezmény és az alapszabály tervezetének a pályázó által hitelesített másolatát,

b) a társulás létrehozásához kapcsolódó stratégiai célok és középtávú tervek ismertetését, valamint

c) a társulás magyarországi tagja felettes szervének engedélyét az európai területi együttműködési csoportosulással kapcsolatos jóváhagyási eljárás részletes szabályairól szóló 16/2010. (XII. 15.) KIM rendelet 3. § (1) bekezdés a)–c) pontja alapján.

(4) A pályázathoz a „B” komponens esetében különösen mellékelni kell

a) a pályázó bírósági nyilvántartásba vételéről szóló végzés 30 napnál nem régebbi másolatát,

b) a társulás tevékenységének hatékonyságát bemutató dokumentumok másolatát,

c) kidolgozott stratégiai célrendszer bemutatását, ha a támogatás fejlesztési terv elkészítésének támogatásához kerül felhasználásra,

d) projekttervet, ha a támogatás projektfejlesztési támogatáshoz kerül felhasználásra,

e) az érintett pályázat ismertetését, ha a támogatás pályázati önerőhöz kerül felhasználásra.

(5) A pályázathoz a „B” komponens esetében az 1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti pályázónak a társulás létrehozásához kapcsolódó stratégiai célok és középtávú tervek ismertetését, nyilvántartásba vételét követően a (4) bekezdésben meghatározott dokumentumokat kell mellékelnie.

5. § (1)3 A Hivatal a pályázatot érdemi vizsgálat nélkül elutasítja

a) ha azt nem az 1. § (1) bekezdése alapján pályázni jogosult nyújtotta be,

b) ha azt határidőn túl nyújtották be, vagy

c) teljesen üres csatolt dokumentum(ok) esetében.

(2)4 Hibás vagy hiányos pályázat esetén a Hivatal a pályázót hétnapos határidő megjelölésével hiánypótlásra hívja fel.

(3) Ha a pályázó a hiánypótlási kiírásnak nem, nem megfelelően vagy nem az előírt határidőben tett eleget, a pályázat további érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül.

(4)5 A Hivatal a beérkezett – hiánypótlási kiírás kibocsátása esetén a hiánypótoltatott – pályázatokat formai szempontból megvizsgálja.

6. § (1)6 A formai szempontból megfelelő pályázatokat a Hivatal a pályázati határidő zárónapjától számított 30 napon belül döntésre felterjeszti a közigazgatási és igazságügyi miniszternek.

(2) A támogatásról a pályázatok tartalmi vizsgálata alapján a közigazgatási és igazságügyi miniszter dönt.

(3) A tartalmi vizsgálat kiterjed

a) az „A” komponens esetében a társulás valós gazdaságfejlesztési tengelyen történő létrehozásának, a társulás stratégiai céljainak és középtávú tervei megvalósíthatóságának, további működése megalapozottságának,

b) a „B” komponens esetében a pályázó szakmai aktivitásának

ellenőrzésére.

(4) A támogatás a pályázó által igényelt támogatási mértéknél alacsonyabb mértékben is megállapítható.

(5)7 A támogatást elnyert pályázónak (a továbbiakban: kedvezményezett) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 1. melléklet III. alcímének 3. pontja szerinti adatait a Hivatal a támogatási döntés meghozatalát követő 15 napon belül a www.wekerle.gov.hu és a www.egtc.gov.hu honlapon teszi közzé, és ezzel egyidejűleg írásban értesíti a pályázót a szerződéskötés feltételeiről.

7. § (1) Amennyiben a támogatást az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikk (1) bekezdésének megfelelő gazdasági tevékenységéhez veszi igénybe a kedvezményezett, a támogatás csekély összegű támogatásnak minősül, amelyet az 1998/2006/EK bizottsági rendelet rendelkezéseivel összhangban lehet nyújtani.

(2) A csekély összegű támogatás odaítélésének feltétele, hogy a kedvezményezett nyilatkozik az előző három pénzügyi évben általa igénybe vett csekély összegű támogatások támogatástartalmáról.

(3) Új csekély összegű támogatás odaítélésekor az adott pénzügyi évben, valamint az előző két pénzügyi év alatt odaítélt csekély összegű támogatás teljes összegét figyelembe kell venni.

(4) A több részletben fizetendő támogatást az odaítélése időpontjában érvényes értékre kell diszkontálni.

(5) Csekély összegű támogatás nem nyújtható az 1998/2006/EK bizottsági rendelet 1. cikkében meghatározott tevékenységekre.

(6) A kedvezményezettnek a támogatáshoz kapcsolódó iratokat az odaítélést követő 10 évig meg kell őriznie és a támogató ilyen irányú felhívása esetén köteles azokat bemutatni.

(7) A támogatást nyújtó köteles írásban tájékoztatni a kedvezményezettet a pályázati kiírásban, illetve a támogatási szerződésben arról, hogy csekély összegű támogatásban részesül. A tájékoztatásnak utalnia kell a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló bizottsági rendeletre, megjelölve annak pontos címét és az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését, valamint meg kell határoznia a támogatás pontos összegét támogatástartalomban kifejezve.

8. § Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikk (1) bekezdése hatálya alá tartozó korábban megítélt támogatások esetében a támogatás az e rendelet alapján nyújtható csekély összegű támogatással együttesen nem haladhatja meg az Európai Közösséget létrehozó Szerződés 87. és 88. cikke alkalmazásában a támogatások bizonyos fajtáinak a közös piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánításáról (általános csoportmentességi rendelet) szóló 2008. augusztus 6-i 800/2008/EK bizottsági rendeletben, illetve az Európai Bizottság határozatában meghatározott legmagasabb támogatási intenzitást vagy legmagasabb támogatási összeget.

9. § (1)8 A kedvezményezettel a Hivatal a támogatói döntés kézhezvételétől számított 30 napon belül támogatási szerződést köt. A kedvezményezett indokolt írásbeli kérelmére a Hivatal a szerződéskötésre rendelkezésre álló időt – az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 71. § (2) bekezdésének megfelelően – egyszer meghosszabbíthatja.

(2) A támogatási szerződés megkötéséhez a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésének és felhasználásának szabályairól szóló 19/2012. (III. 22.) KIM rendelet 12. § (1) bekezdésében meghatározott dokumentumokon túl a támogatási döntésről szóló értesítésben meghatározott határidőn belül a kedvezményezettnek, ha az 1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti pályázó, mellékelnie kell

a) a társulás bírósági nyilvántartásba vételéről szóló kérelem átvett másolatát, és

b) az alapszabálynak a kedvezményezett által hitelesített másolatát.

10. § (1)9 A támogatás kedvezményezett részére történő folyósításáról a Hivatal a támogatási szerződés megkötését követő 15 napon belül gondoskodik.

(2) Ha az 1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti kedvezményezett az „A” komponensre és a „B” komponensre együttesen nyújtott be pályázatot és mindkét pályázat alapján támogatásban részesül, a támogatás folyósításának feltétele a kedvezményezett által kezdeményezett társulásnak a bírósági nyilvántartásba vételről szóló végzés benyújtása.

11. § (1)10 A támogatás felhasználásáról a kedvezményezett szakmai és pénzügyi beszámolót készít, amelyet legkésőbb 2013. június 30-ig a Hivatal részére egy példányban a kiírásban meghatározott feltételeknek megfelelően küld meg, valamint az EPER-ben elektronikus úton tölt ki és mellékel.

(2) A pénzügyi beszámolóban a 2012. január 1. és 2013. május 31. közötti támogatási időszakban felmerült költségekre vonatkozó olyan számlák számolhatók el, amelyek pénzügyi teljesítése legkésőbb a támogatási időszak utolsó napjáig megtörtént.

12. § (1) A pénzügyi beszámolóban a következő költségek számolhatók el:

a) bérköltség,

b) megbízási jogviszony díja (bérszámfejtett),

c) személyi jellegű kiadások járulékai és adóterhei,

d) munkavégzésre irányuló vállalkozási szerződés díja,

e) ingatlan üzemeltetés költségei,

f) jármű üzemeltetés költségei,

g) egyéb eszközök üzemeltetésiének költségei,

h) adminisztráció költségei,

i) reklám, marketing költségek,

j) humánerőforrás fejlesztésének költségei,

k) kommunikációs költségek,

l) utazás, kiküldetés költsége,

m) szállítás költségei,

n) egyéb beszerzések, szolgáltatások költsége,

o) elnyert és leszerződött pályázat önereje a társulásra jutó önerő mértékéig,

p) tárgyi eszköz beszerzésének költsége,

q) immateriális javak beszerzésének költsége.

(2) Az elszámolható költségek körét a pályázati kiírás az (1) bekezdésben meghatározott költségnemeken belül szűkebben is meghatározhatja.

13. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 16. § 2012. július 31-én lép hatályba.

14. § Ez a rendelet a Szerződés 87. és 88. cikkének a de minimis támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2006. december 15-i 1998/2006/EK bizottsági rendelet (HL L 379/5., 2006. 12. 28.) hatálya alá tartozó csekély összegű támogatást tartalmaz, amennyiben a támogatást az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikk (1) bekezdésének megfelelő gazdasági tevékenységéhez veszi igénybe a kedvezményezett.

15. §11

16. §12

1

A rendeletet a 2/2013. (III. 6.) KIM rendelet 52. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2013. július 31. napjával.

2

A 4. § (1) bekezdése a 43/2012. (IX. 18.) KIM rendelet 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

Az 5. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a 43/2012. (IX. 18.) KIM rendelet 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.

4

Az 5. § (2) bekezdése a 43/2012. (IX. 18.) KIM rendelet 1. § c) pontja szerint módosított szöveg.

5

Az 5. § (4) bekezdése a 43/2012. (IX. 18.) KIM rendelet 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 6. § (1) bekezdése a 43/2012. (IX. 18.) KIM rendelet 1. § c) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 6. § (5) bekezdése a 43/2012. (IX. 18.) KIM rendelet 1. § c) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 9. § (1) bekezdése a 43/2012. (IX. 18.) KIM rendelet 1. § c) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 10. § (1) bekezdése a 43/2012. (IX. 18.) KIM rendelet 1. § c) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 11. § (1) bekezdése a 43/2012. (IX. 18.) KIM rendelet 1. § c) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 15. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

12

A 16. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére