• Tartalom

72/2000. (V. 19.) Korm. rendelet

72/2000. (V. 19.) Korm. rendelet

az atomenergia alkalmazási körébe tartozó egyes anyagok, berendezések és létesítmények tulajdonjoga megszerzésének speciális feltételeiről, valamint birtoklásuk, üzembentartásuk bejelentésének rendjéről1

2015.04.01.

Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 67. §-ának c) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a 20. §-a (1) bekezdésének a) és c) pontjaira – a Kormány a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a radioaktív anyagokra, valamint az ionizáló sugárzást létrehozó létesítményekre, berendezésekre.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki a nukleáris létesítményekre.

(3) E rendelet hatálya nem terjed ki a tulajdonszerzésre, ha

a) a tulajdonszerzés tárgya radioaktív anyag, és

b) a tulajdonszerző

ba) radioaktív anyag tárolására, használatára, felhasználására vonatkozó – külön jogszabály szerinti – engedéllyel rendelkezik, az engedélyben meghatározott tárolható mennyiségre, és

bb) a ba) pont alá tartozó engedélyben meghatározott tevékenységeket rendszeresen végzi.

A tulajdonszerzés speciális feltételei

2. § (1) A radioaktív anyagok, valamint az ionizáló sugárzást létrehozó létesítmények, berendezések (a továbbiakban: berendezés) tulajdonjogának átruházására irányuló szerződést írásban kell megkötni, és annak létrejöttéhez hatósági jóváhagyás szükséges. A jóváhagyás iránti kérelmet a tulajdonszerző a szerződés megkötésétől számított 8 napon belül nyújtja be a (2)–(3) bekezdésben megjelölt szerveknek.

(2)2 A hatósági jóváhagyást – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – a népegészségügyi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal (a továbbiakban: megyei kormányhivatal) adja meg.

(3) A radioaktív hulladék végleges elhelyezésére szolgáló létesítmény esetében a hatósági jóváhagyást az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala (a továbbiakban: OTH) adja meg.

(4) A berendezés tulajdonátruházási szerződése nem hagyható jóvá, ha

a)3 a tulajdont szerző természetes személy cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság vagy cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alatt áll,

b)4

c) a berendezés biztonságos tárolásának, őrzésének, illetőleg az azzal kapcsolatos baleset-elhárításnak a külön jogszabályban meghatározott feltételei nem biztosítottak.

2/A. §5 Az e rendelet szerint a megyei kormányhivatal hatáskörébe tartozó feladatokat a sugár-egészségügyi decentrumok a külön kormányrendeletben meghatározott illetékességi területükön látják el.

3. § (1)6 A 2. §-ban meghatározott jóváhagyás iránti kérelemhez mellékelni kell a 2. § (1) bekezdése szerinti szerződés hiteles másolatát is.

(2)7 A megyei kormányhivatal, illetőleg az OTH az (1) bekezdésben meghatározott kérelem megérkezését követő naptól számított tizenöt napon belül megvizsgálja, hogy az új tulajdonos megfelel-e a 2. § (4) bekezdés a)b) pontjaiban foglalt szempontoknak, és helyszíni szemlét végez a 2. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott feltétel fennállására vonatkozóan.

4. § (1)8 A 2. § (1) bekezdésben meghatározottaktól eltérő tulajdonszerzést az új tulajdonos – haladéktalanul – de legkésőbb a tulajdonszerzéstől számított 8 napon belül köteles bejelenteni a 2. § (2)–(3) bekezdéseiben megjelölt szerveknek. A bejelentéssel egyidejűleg az új tulajdonos kérelmezheti a külön jogszabály szerinti engedély kiadását is.

(2)9 Ha az új tulajdonos az (1) bekezdés szerinti engedély kiadását kérelmezi, a megyei kormányhivatal, illetve az OTH a 3. § (2) bekezdésében meghatározott rendelkezéseket értelemszerűen alkalmazza.

(3)10 Amennyiben az új tulajdonos nem felel meg a (2) bekezdésben meghatározott feltételeknek, a megyei kormányhivatal, illetve az OTH az eredeti engedélyt visszavonja, illetve az új tulajdonos részére az engedélyt nem adja ki. Ezzel egyidejűleg gondoskodik a berendezés hatósági bevonásáról vagy felügyeletéről.

(4) A hatóságilag bevont illetve felügyelt berendezést a tulajdonos az eredeti engedély visszavonásától számított 1 éven belül arra jogosult személynek elidegenítheti.

(5)11 Az eredeti engedély visszavonásától számított 1 év letelte után, ha a tulajdonos a (4) bekezdésben foglalt lehetőséggel nem élt, a megyei kormányhivatal, illetve az OTH a berendezést értékesíti, vagy megteszi az értékesítéshez szükséges intézkedéseket, és az értékesítésből származó összeget a felmerült költségek levonása után a tulajdonosnak visszatéríti.

(6)12 A (3)–(5) bekezdés rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell, ha az új tulajdonos az (1) bekezdés szerinti engedély kiadását nem kérelmezi a bejelentéssel egyidejűleg.

5. § (1)13 A hatósági jóváhagyást tartalmazó határozatokról a megyei kormányhivatal, illetve az ÁNTSZ OTH nyilvántartást vezet.

(2)14 A hatósági határozatot a megyei kormányhivatal, illetve az ÁNTSZ OTH közli az Országos Atomenergia Hivatallal, az Országos Rendőr-főkapitánysággal, valamint az Országos Közegészségügyi Központtal.

A használati jog átruházására vonatkozó szerződés

6. §15 A használati jog átruházására vonatkozó szerződést írásban kell megkötni és annak egy példányát – a szerződés megkötésétől számított 8 napon belül – a használati jog jogosultja a megyei kormányhivatal, illetve az OTH részére köteles eljuttatni, és ezzel egyidejűleg kérelmezi a berendezésre vonatkozó külön jogszabály szerinti engedély kiadását is.

7. § (1) Felszámolási, illetve végelszámolási eljárás esetén a berendezés tekintetében a felszámolási eljárás és a végelszámolás környezet- és természetvédelmi követelményeiről szóló 106/1995. (IX. 8.) Korm. rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Annak a berendezésnek az esetében, ahol a jogutód személye nem megállapítható, a talált, illetve a lefoglalt radioaktív vagy nukleáris anyagokkal kapcsolatos intézkedésekről szóló 17/1996. (I. 31.) Korm. rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

(2)16

(3)17 A Magyar Honvédség berendezései tekintetében az ÁNTSZ OTH, illetve a megyei kormányhivatalnak – e rendeletben meghatározott – hatásköreit a Magyar Honvédség Tisztiorvosi Szolgálata látja el.

1

A rendeletet a 487/2015. (XII. 30.) Korm. rendelet 71. §-a hatályon kívül helyezte 2016. január 1. napjával.

2

A 2. § (2) bekezdése a 351/2010. (XII. 30.) Korm. rendelet 71. § (1) bekezdésével megállapított, a 70/2015. (III. 30.) Korm. rendelet 42. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 2. § (4) bekezdés a) pontja a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 9. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2. § (4) bekezdésének b) pontját a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 686. § (1) bekezdésének 9. pontja hatályon kívül helyezte. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2010. január 1. napját követően indult vagy megsimételt eljárásokban kell alkalmazni.

6

A 3. § (1) bekezdése a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 686. § (1) bekezdésének 9. pontja szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2010. január 1. napját követően indult vagy megsimételt eljárásokban kell alkalmazni.

8

A 4. § (1) bekezdése a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 188. §-a és 686. § (1) bekezdésének 9. pontja szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2010. január 1. napját követően indult vagy megsimételt eljárásokban kell alkalmazni.

12

A 4. § (6) bekezdése a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 188. §-a szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

16

A 8. § (2) bekezdését a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 1167. pontja hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére