• Tartalom

17/1996. (I. 31.) Korm. rendelet

17/1996. (I. 31.) Korm. rendelet

a talált, illetve a lefoglalt radioaktív vagy nukleáris anyagokkal kapcsolatos intézkedésekről1

2015.03.01.

A Kormány az atomenergiáról szóló 1980. évi I. törvény2 27. §-ában kapott felhatalmazás alapján a talált, illetve a lefoglalt radioaktív vagy nukleáris anyagok, vagy ilyen anyaggal szennyezett tárgyak szállításával, tárolásával, kezelésével kapcsolatban a következőket rendeli el:

1. § (1)3 Ha bárki által talált vagy más eljárás során lefoglalt tárgyról feltételezhető, hogy a radioaktív vagy nukleáris anyag, vagy ilyen anyaggal szennyezett (a továbbiakban: anyag), akkor a rendőrség vagy a vámhatóság – a bejelentést, az észlelést követően azonnal – a helyszín biztosításával köteles megakadályozni annak megközelítését.

(2)4 Az eseményről a rendőrség vagy az eljáró egyéb szerv haladéktalanul értesíti az Országos Rendőr-főkapitányságot (a továbbiakban: ORFK).

(3)5 Az ORFK az esetet jelenti – saját szervezeti egységein kívül – az alábbi szervek ügyeletének:

a)6 egészségügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium (sugáregészségügyi szakértő kirendelése céljából),

b)7 Alkotmányvédelmi Hivatal,

c) Országos Atomenergia Hivatal (a továbbiakban: OAH),

d)8

e)9 Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala (külföldről behozott anyag, nem közösségi áru esetében).

(4)10 A (3) bekezdésben előírtak teljesítése érdekében, az ott felsorolt szervek az ORFK rendelkezésére bocsátják az ügyeletükre vonatkozó adatokat.

(5) Az (1) bekezdés szerint eljáró szerv tájékoztatja a sugáregészségügyi szakértőt az általa megállapított tényekről, a tett intézkedésekről, és biztosítja számára a munkavégzéshez szükséges feltételeket.

2. § (1) Amennyiben a sugáregészségügyi szakértő megállapítja, hogy a talált vagy a lefoglalt anyag valószínűleg radioaktív, akkor

a) felveszi az előzetes leltárt az anyag mennyiségéről,

b) ellenőrzi a csomagolást, szükség esetén gondoskodik az anyag összegyűjtéséről,

c) az előzetes sugárvédelmi mérések alapján dönt az anyag helyszínről történő elszállításának módjáról.

(2) A sugáregészségügyi szakértő jegyzőkönyvben rögzíti az általa megállapított tényeket és a kezdeményezett intézkedéseket.

3. § (1)11 Ha az anyag gépkocsival szállítható, akkor azt az Országos Közegészségügyi Központba (a továbbiakban: OKK) az erre a célra kijelölt tárolóhelyre kell vinni.

(2) Az (1) bekezdés szerint nem szállítható anyag esetében a sugáregészségügyi szakértő

a)12 felveszi a kapcsolatot az MTA Energiatudományi Kutatóközponttal (a továbbiakban: MTA EK)– az általuk kidolgozott eljárásrend szerint –, amely a lehető leghamarabb saját telephelyére szállítja az anyagot,

b) meghatározza a helyszínen történő őrzés sugárbiztonsági feltételeit.

4. §13 Az anyagot az elszállításig az 1. § (1) bekezdése szerint eljáró szerv őrzi, a rendőrség pedig a 2. § (1) bekezdés c) pontja figyelembevételével, szükség esetén intézkedik a szállítás rendőri biztosításáról.

5. § (1) Az anyagnak a helyszínről a kijelölt tárolótérre való szállítása során betartandó sugárbiztonsági és egyéb feltételeket a sugáregészségügyi szakértő határozza meg. Szükség esetén ezek a feltételek (csomagolás, engedélyezés, címkézés, fuvarlevél stb.) eltérhetnek a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Nemzetközi Európai Megállapodás ,,A'' és ,,B'' mellékletének kihirdetéséről és belföldi alkalmazásáról szóló, többször módosított 20/1979. (IX. 18.) KPM rendeletben foglaltaktól.

(2) Az anyag további, más időpontban történő szállításánál az (1) bekezdés szerinti eltérés nem alkalmazható.

6. § (1)14 A különböző eljárások során igényelt sugáregészségügyi szakvéleményt az OKK adja ki, az általa végzett vizsgálatok alapján.

(2)15 Amennyiben a sugáregészségügyi vizsgálat valószínűsíti, hogy a talált vagy a lefoglalt anyag nukleáris anyagnak minősül (a továbbiakban: nukleáris anyag)16, erről az OKK – a mérési módszer egyeztetése céljából – azonnal értesíti az MTA EK-t.

(3)17 A sugáregészségügyi vizsgálat befejezését követő munkanapon az MTA EK saját telephelyére szállítja az anyagot.

(4)18 Ha az anyagot a 3. § (2) bekezdésének a) pontja értelmében közvetlenül az MTA EK telephelyére szállították, akkor az MTA EK egyezteti a sugáregészségügyi vizsgálat módszerét az OKK-val.

(5)19 A nukleáris anyagokra vonatkozó, külön jogszabályokban meghatározott nyilvántartási és ellenőrzési kötelezettségek teljesítése céljából a nukleáris anyagokat az MTA EK vizsgálja.

(6) A bűnjelként szolgáló anyagok esetében a mintavételnél, a vizsgálatnál és a tárolásnál figyelembe kell venni a büntetőeljárás során lefoglalt dolgok kezelésére és nyilvántartására vonatkozó előírásokat.20

7. § (1)21 A sugáregészségügyi vizsgálat eredményéről az OKK, a nukleáris anyagok azonosító vizsgálatának eredményéről pedig az MTA EK tájékoztatja a rendőrséget, a Nemzetbiztonsági Hivatalt és az OAH-t. Az OKK és az MTA EK egymást is értesíti a vizsgálatok eredményéről.

(2) A vizsgálatok során keletkezett adatokat, valamint egyéb információkat a rendőrség, illetve a Nemzetbiztonsági Hivatal rendelkezéseinek megfelelően kell kezelni.

(3)22 A nukleáris anyagok azonosító vizsgálatának befejezéséről kapott tájékoztatást követően az OAH teljesíti a nukleáris anyagok nyilvántartási rendszerével és nemzetközi ellenőrzésével kapcsolatban előírt kötelezettségeket.

(4)23 A Magyar Köztársaság által a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződésben24 és az ennek végrehajtására a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (a továbbiakban: NAÜ) kötött biztosítéki egyezményben vállalt kötelezettségnek megfelelően – az MTA EK jelentése alapján – az OAH jelentést küld a NAÜ-nek a talált vagy lefoglalt nukleáris anyagról.

(5)25 A NAÜ által létrehozott adatbank számára az OAH szolgáltat adatokat – a „Szigorúan titkos!” minősítési szintű minősített adatot kivéve –, az anyagok illegális forgalmával kapcsolatos nemzetközi együttműködés elősegítése érdekében.

8. §26 (1)27 Az anyagot a sugáregészségügyi és a nukleáris anyagok azonosító vizsgálatát követően az MTA EK-nál kell megőrzésre elhelyezni.

(2)28 Az anyagot, ha azt külföldről jogsértő módon hozták be (nem közösségi áru) az MTA EK köteles vámkezelés céljából a NAV Pest Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságánál bejelenteni.

9. §29 (1) Az anyag azonosítása céljából tisztázni kell, hogy az szerepel-e a radioaktív, illetve a nukleáris anyagokról vezetett központi nyilvántartásokban vagy megállapítható-e külföldi tulajdonos kiléte.

(2) A nyilvántartásban nem szereplő

a)30 radioaktív anyagot az MTA EK,

b) nukleáris anyagot pedig az OAH

bevezeti az adott anyagra vonatkozó központi nyilvántartásba.

10. §31 (1)32 Ha az eljáró szervnek az anyagra a továbbiakban nincs szüksége, erről értesíti az MTA EK-t.

(2)33 Amennyiben ismert az anyag tulajdonosa, az MTA EK megteszi a szükséges intézkedéseket a visszajuttatás érdekében.

(3)34 Külföldi tulajdonosnak a nukleáris anyagot az MTA EK az OAH közreműködésével juttatja vissza a fizikai védelemről szóló nemzetközi egyezményben35 foglaltak szerint, melynek során a kivitel a vámrendelkezéseknek megfelelően történhet.

11. §36 (1)37 A lefoglalás megszüntetése, illetve talált anyag esetén, amennyiben a jogosult kilétét nem lehetett megállapítani, továbbá elkobzásnál az MTA EK gondoskodik a hasznosítható anyagok felhasználásáról, értékesítéséről.

(2)38 Külföldi anyag (nem közösségi áru) esetében felhasználásra, értékesítésre annak belföldi forgalom számára való vámkezelése után kerülhet sor. Az anyag vámkezelését a NAV Pest Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága áruvizsgálat megtartása nélkül, az MTA EK nyilatkozata alapján végzi el.

(3)39 A felhasználás, értékesítés meghiúsulása esetén az MTA EK intézkedik az anyagok további tárolásáról, vagy ha arra lehetőség van – jegyzőkönyv felvétele után – azok végleges elhelyezéséről.

12. § A rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezései az atomenergia alkalmazása során bekövetkezett balesetekre – amennyiben az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer40 a nukleáris veszélyhelyzet elhárítása céljából működésbe lépett – nem alkalmazhatók.

1

A rendeletet a 490/2015. (XII. 30.) Korm. rendelet 13. §-a hatályon kívül helyezte 2016. január 1. napjával.

2

Az 1980: I. törvényt az 1996: CXVI. törvény hatályon kívül helyezte és a tárgykört újra szabályozta.

3

Az 1. § (1) bekezdése a 331/2007. (XII. 13.) Korm. rendelet 3. § 6. pontja, a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 81. §-a szerint módosított szöveg. Ez utóbbi módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

4

Az 1. § (2) bekezdése a 331/2007. (XII. 13.) Korm. rendelet 1. § 13. pontja szerint módosított szöveg.

5

Az 1. § (3) bekezdésének bevezető szövegrésze a 331/2007. (XII. 13.) Korm. rendelet 3. § 6. pontja, a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 82. §-a szerint módosított szöveg. Ez utóbbi módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

6

Az 1. § (3) bekezdés a) pontja a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 164. § a) pontja szerint módosított szöveg.

7

Az 1. § (3) bekezdés b) pontja a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 164. § b) pontjával megállapított szöveg.

8

Az 1. § (3) bekezdésének d) pontját a 331/2007. (XII. 13.) Korm. rendelet 3. § 6. pontja hatályon kívül helyezte.

9

Az 1. § (3) bekezdésének e) pontja a 320/2008. (XII. 29.) Korm. rendelet 19. §-a, a 273/2010. (XII. 9.) Korm. rendelet 79. §-a szerint módosított szöveg.

10

Az 1. § (4) bekezdése a 331/2007. (XII. 13.) Korm. rendelet 3. § 6. pontja szerint módosított szöveg.

11

A 3. § (1) bekezdése a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 1. §-a szerint módosított szöveg.

12

A 3. § (2) bekezdés a) pontja a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 6. § (1) bekezdése a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 6. § (2) bekezdése a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 2. § b)–c) pontja szerint módosított szöveg.

16

Lásd a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés szerinti biztosítékok alkalmazásáról a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel aláírt egyezményt kihirdető 1972. évi 9. törvényerejű rendeletet.

17

A 6. § (3) bekezdése a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 6. § (4) bekezdése a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 2. § e)–f) pontja szerint módosított szöveg.

19

A 6. § (5) bekezdése a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

20

Lásd az 1/1993. (I. 13.) IM–BM–PM együttes rendelettel módosított 117/1984. (IK 12.) IM–BM–PM–Legf. Ü. együttes utasítást.

21

A 7. § (1) bekezdése a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 2. § e) és g) pontja szerint módosított szöveg.

22

A 7. § (3) bekezdése a 122/1998. (VI. 17.) Korm. rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

23

A 7. § (4) bekezdése a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

24

Lásd a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződést kihirdető 1970. évi 12. törvényerejű rendeletet.

25

A 7. § (5) bekezdése a 90/2010. (III. 26.) Korm. rendelet 69. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

26

A 8. § a 122/1998. (VI. 17.) Korm. rendelet 4. §-a szerint módosított szöveg.

27

A 8. § (1) bekezdése a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 2. § h) pontja szerint módosított szöveg.

29

A 9. § 122/1998. (VI. 17.) Korm. rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

30

A 9. § (2) bekezdés a) pontja a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

31

A 10. § a 122/1998. (VI. 17.) Korm. rendelet 4. §-a szerint módosított szöveg.

32

A 10. § (1) bekezdése a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.

33

A 10. § (2) bekezdése a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

34

A 10. § (3) bekezdése a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

35

Lásd a nukleáris anyagok fizikai védelméről szóló egyezményt kihirdető 1987. évi 8. törvényerejű rendeletet.

36

A 11. § a 122/1998. (VI. 17.) Korm. rendelet 4. §-a szerint módosított szöveg.

37

A 11. § (1) bekezdése a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

39

A 11. § (3) bekezdése a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

40

Lásd az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer létrehozásáról szóló 135/1989. (XII. 22.) MT rendeletet.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére